Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Θεατρική παράσταση «Το παιχνίδι της σφαγής» του Ευγένιου Ιονέσκο.

Το Δημόσιο ΙΕΚ Ηγουμενίτσας σας προσκαλεί στη Θεατρική παράσταση του τμήματος  «Υποκριτικής Τέχνης Θεάτρου και Κινηματογράφου» ,  «Το παιχνίδι της σφαγής» του Ευγένιου Ιονέσκο.

Η παράσταση αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της εξάμηνής πρακτικής άσκησης και του κύκλου σπουδών των σπουδαστών του τμήματος.

 

Απόσπασμα από το «Η ελεγεία ενός παράλογου κόσμου» του Ευγένιο Ιονέσκο :

Ο λεγόμενος ουμανιστικός πολιτισμός μας μοιάζει με χάρτινο πύργο. Όλα είναι προς αναθεώρηση.
Τον περασμένο αιώνα, οι άνθρωποι πίστευαν πως ήταν σε θέση να ξέρουν που όδευε η ανθρωπότητα, νόμιζαν πως μπορούσαν να προΐδουν το ιστορικό μέλλον. Έκτοτε, ότι χτίστηκε κλυδωνίζεται. Οι επαναστάσεις που έγιναν στ’ όνομα της δικαιοσύνης και της ελευθερίας, για την δικαιοσύνη και την ελευθερία, μεταβλήθηκαν σε τυραννία και κόλαση. Αλλού, η βιομηχανική επανάσταση έδειχνε να δημιουργεί την ελπίδα πως τα οικονομικά προβλήματα θα έβρισκαν τη λύση τους και πως επρόκειτο να αρχίσει μια εποχή ευημερίας για την προκοπή ή την ευτυχία όλων.
Η ιστορία, όμως, παράλογη, μας διέψευσε και, ενώ ελπίζαμε, μας εξαπάτησε. Η βιομηχανία και τα προϊόντα της μας οδηγούν στο χείλος της καταστροφής και στη φθορά της γης και της ατμόσφαιράς της, και μας απειλεί έτσι η κοσμική καταστροφή. Προηγουμένως, το μίσος που ρίχνει τον ένα λαό εναντίον του άλλου, οι προδομένες ελπίδες των εθνών και των κοινωνικών τάξεων, θα έχουν θέσει, ίσως, τέρμα στην ύπαρξη μας.

Σημείωμα σκηνοθέτη Αθηνάς Τσικνιά

Ο Ευγένιος Ιονέσκο, Ρουμάνος θεατρικός συγγραφέας που έγραψε στη γαλλική γλώσσα, είναι ένας από τους επιφανέστερους εκπροσώπους του θεάτρου του παραλόγου, μαζί με τους Σάμουελ Μπέκετ, Ζαν Ζενέ και Άρθουρ Αντάμοβ.
Ένα από τα τελευταία έργα, και όχι ιδιαίτερα γνωστά στη χώρα μας, του συγγραφέα της Φαλακρής τραγουδίστριας και του Ρινόκερου είναι το Παιχνίδι της σφαγής.
Το Παιχνίδι της σφαγής του Ιονέσκο συνδέεται και συνομιλεί αφαιρετικά, κατά τρόπο εμφανή ή λανθάνοντα, και παρά τις διαφορές, με ορισμένα κορυφαία έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, όπως με το Περί τυφλότητος του Ζοζέ Σαραμάγκου, την Πανούκλα του Αλμπέρ Καμύ, το Δεκαήμερο του Βοκάκιου. Ο Ιονέσκο χτίζει ένα έργο που σήμερα φαντάζει περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ. Η ανασφάλεια που επικρατεί στην εποχή μας, όχι βεβαίως μόνον η οικονομική, με όλη την ανησυχία που προκαλεί, αναδεικνύεται στο έργο.
Το παιχνίδι της σφαγής γράφτηκε το 1970, ενώ στην Ελλάδα πρωτοπαίχτηκε το 1971 από το «Θέατρο Τέχνης» σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν.
Μια ξαφνική επιδημία αφανίζει μια πόλη. Οι κάτοικοί της έρχονται ο ένας μετά τον άλλον αντιμέτωποι με το θάνατο.
Το Παιχνίδι της σφαγής δεν είναι παρά ένα από τα πολλά παιχνίδια που παίζουν οι κοινωνίες στον εαυτό τους. Παιχνίδια τρόμου, καταστροφής και αυτοκαταστροφής, βίας στη βία που ξαναγεννά βία, κι όλα αυτά χωρίς εξήγηση. Το παράλογο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, τόσο που να αντιμετωπίζεται πλέον ως φυσικό. Το περίεργο είναι ότι ενώ το προκαλούμε, στο τέλος αναρωτιόμαστε γιατί συμβαίνει.
Το έργο είναι προκλητικό, κριτικό, επαναστατικό. Πρόκειται για μια μελέτη του φόβου και των συμπεριφορών που προκαλεί, για μια σπουδή θανάτου. Όχι μόνο του βιολογικού, αλλά και του υπαρξιακού και συμβολικού θανάτου, του θανάτου των αξιών και της ψυχής.
Ο Ιονέσκο γράφει «Το κωμικό είναι η βαθύτερη γνώση του παραλόγου, γι’ αυτό νομίζω ότι προξενεί μεγαλύτερη απόγνωση από το τραγικό. Το κωμικό είναι τραγικό και η τραγωδία του ανθρώπου είναι μια κωμωδία».

«Το παιχνίδι της σφαγής» του Ευγένιου Ιονέσκο.
Σκηνοθεσία: Αθηνά Τσικνιά
Σχεδιασμός φωτισμού: Θωμάς Λιώλιος
Μουσική επιμέλεια: Αθηνά Τσικνιά
Διδασκαλία Υποκριτικής: Αθηνά Τσικνιά, Θωμάς Λιώλιος                            Σχεδιασμός αφίσας : Άρτεμις Αγαθοπούλου

Επιμέλεια αφίσας: Plus+ Διαφημιστική

Παίζουν οι σπουδαστές:
Αγαθοπούλου Άρτεμις
Βάνου Ζωίτσα
Βρύση Άννα
Δημητρίου Ελένη
Δόσης Βασίλειος
Καίσαρης Πέτρος
Κατσούρα Ιουλία
Κούρτη Ιουλία
Μονάχος Κωνσταντίνος
Μουτσάι Σπυρίδων
Νικολαΐδου Φωτεινή
Ντάγκα Ευθυμία
Σιοκόλης Ευάγγελος
Τρίχα Καλλιόπη
Τσίγκου Όλγα
Χόβολου Παναγιώτα-Έρικα

Τετάρτη 20 Ιουνίου στις 21:15
Είσοδος ελεύθερη
Αμφιθέατρο ΙΕΚ Ηγουμενίτσας
ΔΙΕΚ Ηγουμενίτσας
Τμήμα Υποκριτικής τέχνης Θεάτρου και Κινηματογράφου